Welke rol speelt de dagwaarde van een auto in de verzekeringsprijs?

motor gestolen verzekering
Hoe kan ik mijn motor het beste verzekeren?
July 10, 2017
Show all
dagwaarde auto verzekering

Tegenwoordig bezit vrijwel ieder huishouden over een eigen auto. Dat is zo gek ook niet aangezien we er steeds afhankelijker van zijn geworden. Een auto wordt daarom ook beschouwd als een kostbaar goed die we echt niet kunnen missen. Daarom is het extra vervelend wanneer er toch iets mee gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk krijgt en je auto total loss is. Of wanneer je auto bijvoorbeeld gestolen wordt. Dan wil je dat er zo snel mogelijk een nieuwe auto voor in de plaats komt zodat je zo min mogelijk hinder hoeft te ondervinden. Wanneer je goed verzekerd bent, keert je verzekering vaak de dagwaarde van je auto uit wat je mooi kunt gebruiken voor een nieuw exemplaar. Maar wat is precies de dagwaarde en hoe wordt deze gebruikt om de premie te berekenen? Hieronder leggen we je graag meer uit over dagwaarde auto verzekering. 

Wat is de dagwaarde van een auto?

Eigenlijk zegt de naam het zelf al: de dagwaarde van een auto is het bedrag dat jouw auto op dat moment daadwerkelijk waard is. De dagwaarde wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Bijvoorbeeld aan welke accessoires en extra’s je hebt toegevoegd aan je auto, maar ook wat het bouwjaar is, of er schade aan de auto is en hoeveel kilometers je met de auto hebt gereden. Al deze factoren helpen bij het berekenen van de restwaarde of boekwaarde van je auto. Eerst wordt gekeken wat de nieuwwaarde is van de desbetreffende auto en vervolgens worden zaken zoals schade en een hoge kilometerstand van de prijs afgetrokken. Ben je om een bepaalde reden benieuwd naar de dagwaarde van je auto? Dan kun je aankloppen bij oftewel de ANWB of Bovag voor een check. Hierna kunnen ze je precies vertellen wat je auto nog waard is.

Hoe wordt op basis van de dagwaarde de premie berekent?

Op basis van de waarde van je auto stellen verzekeraars een premie vast. Heeft jouw voertuig namelijk een erg hoge boekwaarde dan zal je meer premie moeten betalen dan iemand met een verzekering afsluit voor een auto met een lage dagwaarde. Wanneer je namelijk schade ondervindt aan je auto of je auto wordt gestolen dan moet de verzekering bij een auto met een hogere dagwaarde ook meer uitkeren. Op basis van de dagwaarde van je auto wordt dus je premiepercentage berekend. Bij sommige verzekeringen is het ook mogelijk om je auto te verzekeren voor de nieuwwaarde. Dit is echter in de meeste gevallen alleen mogelijk voor de eerste aantal jaren van een auto daarna wordt de dagwaarde gehanteerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *